Blog hoteliéra č.6 - Napadl nám sníh

15. prosince 2016

Napadl nám sníh a blíží se Vánoce. Nevím, jak to máte dole se sněhem, ale Vánoce se vám tam blíží zcela jistě taky.

Při tom romantickém padání vloček jsem se rozhodl, že zkusím z parkoviště ve Strážném vyběhnout až k nám na lyžích. Hrabě Harrach přivezl do Krkonoš první pár z Norska už v roce 1892. Říkal jsem si tedy, že se třeba tímto zážitkem přiblížím životu budařů z devatenáctého století. A dozvím se něco nového. Dozvěděl jsem se dvě věci. Za prvé, že budaři museli mít lepší fyzičku. A za druhé, že rozdíl v troubení Nissanu Terrano a Volkswagenu Transporter je přesně jedna oktáva. Nissan je výš.

Co s tou fyzičkou? Ponořil jsem se do četby knihy pana Lokvence o Krkonoších. A našel tam podobný jídelníček, jako v časopise, který se u nás doma pořád někde válí. Ten časopis se jmenuje Dieta. V krkonošské knize bylo ovšem denní menu právě těch již zmiňovaných budařů. Znělo takto:

Snídaně:
Kyselo, nebo teplé mléko s plátky chleba, „kafe“ (z cikorky)

Přesnídávka:
Chleba se sýrem i s máslem

Oběd:
Kyselo nebo mléčná, případně zapražená polévka, kaše z hrachu a krup

Svačina:
„kafe“ a chleba

Večeře
Studené mléko, pečené brambory s máslem a tvarohem

Zkusil jsem to. Musím říct, že to nebylo špatné. Teda, abych byl přesný, nebylo to špatné do odpoledne. Pak jsem zjistil, že je to jídelníček do slova a do písmene na prd.

Vy ale nejste budaři. K hotelu vás rádi vyvezeme. Kopec už tu není tak obrovský, takže vaše fyzička na něj bude stačit. Jo a máme tu lyžařský vlek. K snídani sice dostanete v Krkonoších vyrobený tvaroh a máslo z Kunčic, ale taky koláče ze Špindlerova Mlýna či čerstvě napečené housky z Dvorské boudy. Pro ty náročnější jedlíky i klobásky a paštiku ze Studence. Budaři prý poznali, že zítra bude neděle podle toho, že měli kyselo už poosmnácté. Vám bych ale na neděli doporučil naše telecí líčka na víně. Tak kdybyste to vše chtěli vyzkoušet, napište nám.

Jo a včera jsme nakoupili vánoční stromky. Aby se nepletly, popsala jim má žena spodky kmenů. Ten k nám domů se jmenuje KaL. Pokud nevíte, co svým blízkým nadělit pod ten váš, připravili jsme pro vás v našem shopu dárek, který budete mít za pět minut na stole. Více zde.
Apropois, na rozdíl od Silvestra máme na Vánoce ještě pár volných míst, tak pokud chcete vidět, jak vypadají stromky s popisem A a H, rádi vás tu uvidíme!

Krásné Vánoce!
Karel Polívka

Zpět