Blog č.53 – Krkonošská pivní stezka – 11 let!

Blog č.53 – Krkonošská pivní stezka – 11 let!

26. května 2025

Blog č.53 – Krkonošská pivní stezka – 11 let!

   Koho to vlastně napadlo? Všude tvrdím, že mě, ale myslím, že lžu.
Při rekonstrukci obou hotelů jsme spolupracovali s architekty z Brna. Spávali jsme ve Strážném, a protože náš pivovar ještě neexistoval, pili jsme Plzeň. A u toho diskutovali. Do tří piv konstruktivně. Po třech pivech blábolivě. A někde v této mezifázi to někoho napadlo. A já si to zapamatoval. Až do druhého dne.‌

   A ta věc, která z pivního blábolení vznikla, zahajuje už svůj jedenáctý ročník.
Ve spolupráci se svazkem měst a obcí se stala projektem mezinárodním – tedy alespoň dle zájmu novinářů. Nejvíc jich kupodivu přijelo ze severských zemí. O Švédech vím, že dobyli Prahu. O Finech zas, že rádi sedí v sauně a pijí vodku. Často dohromady. Norové běhají skvěle na lyžích. A Dánové? No, při jejich pověsti by pro ně měla být stezka rájem. Všichni ale rozhodně chtějí napsat o stezce článek. Letos má – kromě další várky severských novinářů – přijet i novinář slovenský. Tak možná, na jeho počest, přijde sládek s nějakým borovičkovým speciálem.

‌  Udělal jsem i několik rozhovorů. Ten poslední byl se slovenskou novinářkou. Té bych v té době ale borovičkový speciál nenabízel. Byla už v pokročilejším stádiu těhotenství. To jí ovšem neubralo na půvabu – právě naopak. Natočené rozhovory stárnou stejně jako lidé. A tak některé věci stále platí, ale některé už „vzal čas“.

‌  Stále jde o pět pivovarů a stále je to třicet kilometrů. Na Sněžku se ale chce nacpat najednou čím dál víc lidí. Takže se trasy ustálily na dvou – a obě Sněžku obcházejí.

   Stále je nutné vypít pět piv. Ale mohou být i malá. Jen variantu s pětadvaceti pivy jsme zrušili. Většina lidí totiž chtěla zvládnout těch pětadvacet piv už za víkend. A tak se už od druhého pivovaru motali. A to cílem stezky rozhodně nebylo, není a nikdy nebude.

‌  Stále platí, že za vyplnění letáku dostanete dárek. A stále také míří vyplněný leták do slosování. Jen Vojta Hendrych začal ve své hospodě opět čepovat pivo. Pivo Hendrych tak můžete ochutnat přímo od zdroje – ve zkušebním provozu, každý týden od čtvrtka do neděle. Pro větší skupiny zákazníků dokonce nově nabízí i ubytování.

‌  Pokud se podíváte na rozhovor o Krkonošské pivní stezce, tak na závěr mluvím o tom, že mám v plánu vydat knihu. Čas postoupil – a kniha už je rok na světě. Pokud by vás zajímala, koupíte ji v e-shopu na stránkách hotelu Friesovy boudy. Odkaz je zde: Blog krkonošského hoteliéra

‌  Napsal jsem a s kapelou nahrál píseň o Krkonošské pivní stezce. Hrajeme ji na koncertech a má úspěch. Tak si ji poslechněte a napište mi, jak se vám líbí. Píseň i stezka. Budu moc rád.

‌Přeji vám krásné jaro, léto i podzim s Krkonošskou pivní stezkou!
Karel Polívka

Zpět